SATSO Mart ayı olağan meclis toplantısının Mart ayı konuğu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz oldu. Sapanca’nın turizm anlamında önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Akgün Altun, çarpık yapılaşma olduğunu konunun yargıya intikal ettiğini hatırlatarak, “Bölgedeki doğal dengenin bozulmasına, çarpık yapılaşma ile çirkinleşmesine karşıyız. İnsanlar oraya Sapanca’nın doğal güzelliklerine, dağın yeşiline, gölün mavisine geliyor. Bu düzensiz yapılaşma dünden bugüne, geçen yıldan, bu yıla kısa süreli bir oluşumun sonucu değildir elbette, bugünden yarına çözülmesini de bekleyemeyiz. Sapancamızın geleceğini düşünerek sağduyulu davranarak bu sorunun ilgili makamlar tarafından çözüleceğine inanıyorum.” diye konuştu.
“BUNGALOVLAR SAPANCA İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAĞI”
Bungolovların turizm gelirleri anlamında Sapanca’ya ve bölgeye olan kazançlarının yadsınamaz olduğunu söyleyen Akgün, şöyle konuştu:“Bungalovların, Sapanca için önemli bir gelir kaynağı olduğunu da unutmayalım. Sapanca Gölünü koruyalım. Geçtiğimiz ay da Sapanca Gölümüzle ilgili endişelerimizi dile getirmiştik. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz’un girişimleriyle Valimiz Rahmi Doğan başkanlığında kuraklık komisyonu çalışmaları hızlandı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’ın gayretleriyle SASKİ, yıllık 35 milyon metreküp suyun geri dönüştürüleceği arıtılmış atık suların yeniden kullanım projesi ile çözüme katkı sundu. Dün de yine Yusuf başkanımız Sapanca gölümüzün üzerindeki stresin azaltılması amacıyla şehir genelinde sondaj çalışmalarının başlayacağını duyurdu. Şehirdeki bu görüş birliği ve dayanışma gerçekten çok değerli.”
“YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMEK VE İSTİHDAMI ARTIRMAK HER ZAMAN DAHA ÖNEMLİ”
Son iki yıldır dünya ekonomisi, değişen dengeler ve küresel ticaret savaşlarının etkisiyle büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Akgün Altuğ, ABD ve Çin arasındaki ticaret politikaları, artan enerji maliyetleri ve iklim değişikliği gibi küresel krizlerin Türkiye ekonomisini doğrudan etkidiğini ve bu zorlu ekonomik şartlara rağmen Türkiye, büyüme potansiyelini korumaya devam ettiğini söylen Altuğ, Enflasyonun getirdiği belirsizliğin iş dünyasının karar alma süreçlerini zorlaştırdığını belirtti.
Altuğ, zorlu ekonomik koşullara rağmen yerli üretimi desteklemenin, ekonomik istikrarı sağlamanın ve istihdamı artırmanın her zamankinden daha büyük bir önem taşıdığını vurguladı. “Zorlu süreçlerden geçtiğimiz bu dönemde, iş dünyası olarak bizler üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat için rekabet etmeye kararlılıkla devam etmeliyiz,” dedi.
ENFLASYON VE EKONOMİK GÖSTERGELER
Altuğ, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı verilerine göre, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,27 artarken, yıllık enflasyonun yüzde 39,05 seviyesine gerilediğini belirtti. Bu düşüşün, enflasyonla mücadelede atılan adımların etkisini göstermeye başladığını ortaya koyduğunu söyledi. Ancak, enflasyonun yüksek seyretmesi, özellikle gıda, enerji ve kira gibi temel giderlerde vatandaşların alım gücünü zayıflatmaya devam ediyor.
BÜYÜME VERİLERİAkgün Altuğ, 2024 yılının son çeyreği ve genel büyüme performansına ilişkin verileri de açıkladı. Türkiye ekonomisi, yılın son çeyreğinde yüzde 3, yıl genelinde ise yüzde 3,2 büyüme kaydetti. Ancak, sanayi sektörü yüzde 0,5 ile en düşük büyüme oranını gördü. Altuğ, bu durumun sanayi sektöründeki sıkıntıların büyüme rakamlarına yansıdığını belirtti.Öte yandan, hizmet sektörü genel büyüme oranının üzerinde bir performans sergiledi. Özellikle inşaat sektörü yüzde 9,3 ile en yüksek artış gösterdi. Deprem bölgesindeki inşaat ve altyapı çalışmalarının bu yükselişte önemli bir rol oynadığını belirtti.
SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ VE KAPASİTE KULLANIM ORANITÜİK’in
Ocak ayı sanayi üretim endeksi verilerine göre, Türkiye sanayi üretimi aylık yüzde 2,3 azaldı, yıllık bazda ise yüzd 1,2 arttı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre yüzde 74,4 seviyesinde gerçekleşti.
DIŞ TİCARET VERİLERİ VE İHRACATSakarya’nın dış ticaret verilerine de değinen Altuğ, Sakarya’nın şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 26’lık bir düşüşle 364,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Ancak yılın ilk iki ayında gerçekleştirilen toplam 806 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan 7. ili olduklarını belirtti. Sakarya’nın 25 ana sektörden 15’inde ihracatını artırdığını vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.